HABITANTS – ALMA

Artiest info
Website
facebook
Label: Psychonaut Records

‘Alma’ is de naam van een 30.000 inwoners tellend stadje in de Canadese provincie Quebec. Het is eveneens het Spaanse woord voor ‘ziel’ en ‘geest’ maar het is nu ook de titel van het gloednieuwe album van de Nederlandse dark wave- en alt.rockformatie ‘Habitants’ uit Nijmegen. Die groep debuteerde in 2018 met het volprezen album “One Self” en heeft vijf leden met centraal hun zangeres Anne van den Hoogen en gitarist René Rutten (van de progrockgroep ‘The Gathering’) die deze band oprichtte. De andere permanente bandleden van ‘Habitants’ zijn bassiste Mirte Heutmekers, gitariste Gema Pérez en drummer Jerôme Miedendorp de Bie.

Album nummer twee “Alma” bevat acht nieuwe songs en het nummer “Bury The Earth” als bonustrack. We krijgen sfeervolle filmische soundscapes aangeboden waarvan we de twee songs “Cod Fishing” en “Morgen” voor de video’s bij deze recensie hebben geselecteerd. Vooraleer we op het album aan deze twee songs toekomen hebben we al kunnen genieten van de nummers “Highways”, “Youth” en “Future You” die stuk voor stuk erg knap gezongen worden door Anne van den Hoogen.

Meestal drijven deze dynamische songs op een melodieuze beat van drums en basgitaar die verder beklemtoond wordt door het knappe begeleidende gitaarspel van René Rutten en Gema Pérez. Melancholie en etherische, soms dromerige zangpartijen maken eveneens onlosmakkelijk deel uit van de zeer eigentijdse nummers die ‘Habitants’ op deze plaat hebben verzameld. Onze persoonlijke favoriete songs uit deze plaat zijn de titeltrack ‘Alma’ en het daaropvolgende tot progrock uitgroeiende ”If I Knew”, beiden zeer kwetsbaar en gevoelig gebrachte liedjes die alweer heel fragiel en mooi gezongen wordt door Anne van den Hoogen.

De zeven en halve minuut durende song “The Waiting Room” klinkt aan het einde van deze plaat heel mysterieus en episch, waarmee ‘Habitants’ nog maar eens aantoont dat er maar een heel dunne lijn ligt tussen verfijnde soundscapes en progressieve rockmuziek. Dit album illustreert dit eigenlijk van begin tot einde. Knap werk dat de nodige airplay verdient op onze radiostations, vooral dan in de late uurtjes als gezellige sfeermaker.

(valsam)